MENGAPA SAYA BOTAK?

Adakah Testosteron Menjadikan Anda Botak?

“Mengapa saya?” adalah satu soalan yang ditanya-tanya oleh kaum lelaki apabila mereka mula-mula mendapati mengalami corak kebotakan lelaki – satu keadaan di mana ia menjejaskan dua daripada tiga lelaki. “Androgenetic Alopecia” atau Corak Kebotakan Lelaki (Male Pattern Baldness, MPB) adalah keguguran rambt yang biasa dalam kalangan lelaki. Kebiasaanya ia mengambil selama 15-25 tahun untuk menjadi botak. Akan tetapi, sesetengah lelaki menjadi botak kurang daripada 5 tahun. MPB biasanya bermula dengan berlakunya penipisan pada garisan rambut dan di mercu kepala.

Apakah yang menyebabkan corak kebotakan lelaki?

Usia

Menurut American Hair Loss Association, lebih kurang 85% daripada kaum lelaki akan mengalami penipisan rambut apabila mereka mencapai umur 50 tahun.

Gen dan Hormon

Lebih dari 95% keguguran rambut lelaki adalah disebabkan oleh corak kebotakan lelaki (MPB), satu faktor genetik. Lelaki dengan corak kebotakan lelaki mewarisi folikel rambut yang sangat sensitif terhadap hormon dihidrotestosteron(DHT). Apabila testosteron ditukarkan kepada DHT, ia mengecutKAN folikel rambut menjadikan rambut lebih pendek dan halus, dan akhimya pertumbuhan rambut berhenti sama sekali. Berita baiknya ialah folikel rambut tidak mati pada kebanyakan masa, jadi pertumbuhan rambut mungkin masih berlaku.

Pada ketika ini, tiada penawar yang diketahui untuk corak kebotakan lelaki. Mengelakkan keguguran rambut adalah lebih mudah dari menggantikan rambut setelah rambut gugur

Cadangan rawatan untuk menggalakkan pertumbuhan rambut

  1. Menyuburkan folikel rambut anda

Sesetengah suplemen sepeti Vitamin B kompleks, silika, iodin, zat besi dan cysteine terbukti dapat membantu menigkatkan kesihatan rambut. Penyelidakn juga menujakkan bahawa antioksidan seperti vitamin A, C, E, Zink dan Selenium boleh melindungi rambut daripada keguguran.

Suplemen yang dicadangkan:

Forever Bee Pollen mengandungi Zink yang boleh membantu mengurangkan pertukaran testosteron kepada DHT. Debunga lebah juga kaya dengan folat, Vitamin Bkompleks dan mineral penting yang lain untuk rambut yang sihat

Aloe Vera Gel mengandungi lebih dari 200 sebatian yang membekalkan pelbagai nutrien untuk pertumbuhan rambut yang sihat.

Vitolize Men’s* mengandungi Saw Palmetto yang boleh membantu mengurangkan tahap DHT dalam kalangan lelaki. Kajian mengatakan bahawa penggunaan Saw Palmetto dalam merawat corak kebotakan lelaki tahap ringan dan sederhana dapat meningkatkan pertumbuhan rambut sebanyak 60% (J AJtern Complement Med, 2002; 8: 143-52). Vitolize Men’s juga mengandungi Zink, Selenium, Vitamin C, D dan E yang diperlukan untuk melindungi rambut daripada gugur.

*Didapati di Singapura sahaja

  1. Mengurut Kulit Kepala

Menurut University of Maryland Medical Center, mengurut kulit kepala membantu meningkatkan peredaran darah ke folikel rambut dan ini mungkin menggalakkan rpertumbuhan rambut anda. Tekanan menguli yang digunakan semasa mengurut kulit kepala menghangatkan tisu dan membantu meningkatkan peredaran darah. Dengan ini, folikel rambut menerima lebih banyak nutrien yang dieprlukan untuk pertumbuhan rambut.

Suplemen yang dicadangkan:

Gunakan Aloe Activator untuk mengurut kulit kepala dengan perlahan-lahan selepas mencuci rambut. Aloe Activator mengandungi Aloe Vera yang distabilkan 100%; baik untuk digunakan sebagai tonik rambut bagi menggalakkan pertumbuhan rambut.

  1. Gunakan syampu yang baik

Kuatkan folikel rambut anda dengan Aloe-Jojoba Shampoo yang direka untuk menguatkan dan menggalakkan pertumbuhan rambut. Rumusan khas yang menggabungkan Aloe Vera Gel yang distabilkan 100% sebagai bahan yang pertama dan utama. Saponin dalam Aloe Vera, sejenis agen pembuih sangat bagus untuk pembersihan mendalam sementara asid amino membantu menguatkan struktur rambut. Minyak jojoba ditambah untuk menghidratkan dan menguatkan struktur rambut.

Disclaimer : Saya bukan pakar perubatan atau penasihat pemakanan, saya adalah Pengedar Sah Forever Living. Nutrisi produk yang disarankan adalah supplemen atau makanan kesihatan dan BUKAN UBAT, justeru ianya tidak membawa kepada nasihat perubatan. Ia tidak bertujuan untuk menggantikan ubat yang disyorkan oleh doktor. Dengan mengambil makanan tambahan, ianya boleh membantu mengisi jurang pemakanan dalam memenuhi keperluan nutrisi makanan kita dan mengekalkan kesihatan badan.
Forever Living Malaysia
INFO PRODUK? KEAHLIAN? PERTANYAAN?
HUBUNGI AZLINA +6019-7200 630


BOLEH JUGA ISI CONTACT FORM =>KLIK SINI