Siapakah yang sebenarnya bersalah, apabila anda kuat makan?

Pernah kah anda terfikir, mengapa anda kuat makan. Atau sentiasa nak makan.

Dan pernah kah anda terfikir kekurangan nutrien lah yang menjadi punca kepada ketidakseimbangan emosi atau hormon anda yang menyebabkan anda sentiasa lapar dan nak makan. 
.
🧠 Teringin untuk memakan sesuatu ("Craving") boleh berpunca daripada 2 perkara utama:

☝️ Kekurangan nutrien atau mineral dalam diet gaya hidup kita dan/atau
✌️ kaitannya dengan emosi
.
Apabila kita kekurangan nutrien, badan kita sama ada tidak menyerap nutrien dan mineral kerana lebihan mendapan toksik dalam usus kita, atau kerana mikrob anaerobik kita telah menyerapnya.
.
Jadi diet sihat yang anda ambil untuk sarapan pagi mungkin tidak memberikan anda semua nutrien yang diperlukan oleh badan anda dan badan anda memberi isyarat kepada anda untuk memberi lebih banyak makanan.
.
Selain itu, anda juga akan menginginkan untuk memakan sesuatu kerana anda telah melatih badan dan minda anda untuk bertindak balas dengan cara itu semasa anda menghadapi krisis emosi. Terutama apabila anda sedang bersedih atau kecewa tentang sesuatu, fikiran atau tindakan anda sering beralih kepada tindak balas seperti; "Saya mahukan sebatang ais krim untuk memakan perasaan saya" atau tindakan anda membawa coklat, ais krim dan manisan kepada kawan anda yang sedang menghadapai masalah supaya dia boleh kembali ceria.
.
"Craving" adalah sesuatu yang 💯 dalam kawalan anda sebenarnya kerana ia merupakan cara atau reaksi badan anda untuk mendapatkan perhatian dan memberitahu anda bahawa anda kekurangan mineral atau nutrien.
.
Apabila anda ingin mengunyah kerepek atau keropok, memakan goreng-gorengan, inginkan sesuatu yang manis-manis, teringin minum air bergas atau pun kopi, tanya dahulu pada diri anda, mengapa anda menginginkannya? Adakah kerana anda telah "skip" minum pagi? Atau kerana emosi anda yang mendorong anda. Adakah badan anda sebenarnya hanya memerlukan air, buah-buahan, biji-bijian, sayur-sayuran sahaja?
.
Cuba tukar dengan meminum Aloe Vera gel dan mengunyah Bee Pollen dan lihat bagaimana anda rasa!
.
Perubahan gaya hidup tidak perlu rumit dan sukar...ia hanya perlu difahami dan mempunyai tujuan dalam hidup anda.

Forever Living Malaysia
INFO PRODUK? KEAHLIAN? PERTANYAAN?
HUBUNGI AZLINA +6019-7200 630


BOLEH JUGA ISI CONTACT FORM =>KLIK SINI